Tipy, ako na minimalizmus v domácnosti a kapsulový šatníkTipy, ako na minimalizmus v domácnosti a kapsulový šatník

Mávate z času na čas pocit, že pred vami leží viac vecí, ako dokážete zvládnuť? Fyzické predmety, vracajúce sa myšlienky, nechcené emócie. Praktizovanie minimalistického životného štýlu vám môže pomôcť vyčistiť si myseľ i priestor okolo seba.

Predstava generálnej inventúry domácnosti, nekompromisného prehodnotenia užitočnosti vecí okolo seba a rázneho zbavenia sa všetkého zbytočného sa aspoň raz za čas objaví azda u každého. Prechod od nápadu k činom ale nebýva jednoduchý a aj ak sa podarí začať, často to skončí na polceste. Hlavnými dôvodmi býva nerozhodnosť, emocionálne putá a obavy z toho, či vyhodenie niektorých vecí nebudeme ľutovať.

Tu prichádza na pomoc minimalizmus, nielen ako prístup k triedeniu fyzických predmetov, ale aj ako návod na život všeobecne. Ponúka systém pre lepší nadhľad a orientáciu v tom, čo je podstatné a dôležité, i rady ako zo svojho okolia (a mysle) odstrániť veci nepotrebné a rušivé.


Bledé svetre v kapsulovom šatníku

Všeobecné princípy 

 

 Cieľom minimalizmu nie je vlastniť čo najmenej vecí, ani nasilu vyhadzovať všetky staré, či menej používané predmety. Je ním prehodnotenie životných priorít a prispôsobenie sa im. Až potom, ako si premyslíte a určíte na čom vám najviac záleží a ktorým smerom sa chcete ďalej uberať, príde čas na reorganizáciu materiálneho sveta okolo vás. Zbavovanie sa vecí nie je žiadnym striktným pravidlom minimalizmu, je skôr tendenciou, ku ktorej väčšina ľudí prirodzene dospeje. 

Métami minimalizmu sú osobnostný rast, znovuobjavenie samých seba, nájdenie strateného zmyslu, znovunadobudnutie kontroly nad vlastným časom, viac slobody, kreativity, vášne a zážitku z každého momentu.

Výhodou je, že aplikácia minimalizmu nie je limitovaná len na vybrané oblasti života, ale dá sa uplatniť takmer všade.

Tablet a minimalistické písacie potreby v pracovni

1. Minimalizmus v domácnosti

Akosi prirodzene, keď príde reč na odvážne rozhodnutia a veľké zmeny, začína sa doma, prebudovaním najbezprostrednejšieho životného priestoru.

Prvým krokom k minimalizmu vo vašej obývačke je zbavenie sa všetkých nepotrebných, či viac-menej náhodne sa vyskytujúcich objektov v jej priestoroch. Staré časopisy, dokumenty a korešpondencia patria do triedeného odpadu. Druhé na rade sú veci nefunkčné, pokazené a bez reálnej šance na opravu. Nasledovať môžu dekoračné predmety, ktoré dávno neplnia svoj účel a len zapadajú prachom.

Potom sa zamerajte na nábytok - ak nejaký kus neplní žiadnu funkciu, predajte ho alebo darujte. To isté platí o vankúšoch, dekách a prikrývkach. Ak je to možné, z podlahy odstráňte pokrovce a koberce, oslobodíte sa zároveň aj od ich údržby. Obmedzte aj dekor stien, ideálne jednu z nich nechajte prázdnu.

 

Minimalistická obývačka

Kuchyňa je miestom určeným na vykonávanie praktických činností, preto by ich mala svojim usporiadaním uľahčovať a zefektívňovať. Pekná myšlienka, no v skutočnosti býva často preplnená potravinovými zásobami, riadom a rôznymi nádobami. Cesta k minimalistickej kuchyni vedie cez vyprázdnenie všetkých skriniek a poctivé prebranie ich obsahu.

Čo pravdepodobne nepotrebujete sú poškodené kuchynské potreby, rezervné odmerky, nadbytočné obaly a podobne. Nahraďte ich kvalitnými, trvácnymi a viacúčelovými variantmi. Skrinky a poličky, ktoré máte počas varenia na dosah ruky považujte za viac funkčné ako dekoračné. Udržujte tam poriadok a skladujte v nich len často používané predmety.

Prázdne by mali zostať aj všetky väčšie plochy a povrchy. Problémom bývajú najmä menšie elektrické spotrebiče. Sú síce užitočné, ale by mať svoje stále úložné miesto, aby nezavadzali.

Jednoduchá minimalistická kuchyňa

 

Na šatník príde rad o chvíľu, ale ani zvyšok vašej spálne by nemal slúžiť ako sklad pre veci, ktoré si nenašli svoje miesto inde. Na posteľ patria len veci nevyhnutné pre pokojný spánok, teda vankúš a prikrývka. Knihu, okuliare, či iné drobnosti odkladajte na nočný stolík a ozdoby udržujte, ako inak, na minime.

Základom minimalistickej kúpeľne je prestať váhať a vyhodiť produkty, ktoré nepoužívate. Spravidla ich býva viac, ako by ste čakali a novovzniknutý priestor vás príjemne prekvapí. Jednoduchý sprchový záves, rohož a kôš na odpadky sú všetkým čo je potrebné pre funkčnú a usporiadanú kúpeľňu.

Nádoby s rôznou pleťovou kozmetikou

 

Domáca kancelária má svoje výhody, ale pracovný stôl zostáva nezriedka zahalený neprehľadnou hŕbou papierov, kancelárskych pomôcok, či pre prácu úplne irelevantných predmetov. Zvíťaziť nad nimi môžete využitím skenera na dokumenty, ktorých originály nepotrebujete a odolaním pokušeniu nakupovať kancelárske zásoby vo veľkom, i keď sa to možno finančne oplatí.

 

Minimalistická pracovňa

2. Minimalizmus v kapsulovom šatníku

Koncept maloobchodného predaja s odevmi, aký vidno na príkladoch obchodov v nákupných centrách dovoľuje naplniť skrine do plna bez toho aby vás to zruinovalo. I napriek tomu sa však stáva, že čelíte otázke čo na seba. Riešením nemusí byť ďalší výlet do outletu, ale premyslenejšia koncepcia obsahu šatníka - takzvaný kapsulový šatník.

O čo ide? O obmedzenú kolekciu šiat, ktoré sa ľahko kombinujú a dajú sa nosiť pri viacerých príležitostiach. Prečo by mal váš šatník vyzerať podobne a ako to súvisí s minimalizmom? Aby ste ušetrili peniaze za oblečenie, čas na ich údržbu i pri rannom obliekaní a dali prednosť trvácnej kvalite, čo je voľba, ktorou nepriamo podporíte zodpovednejší prístup producentov a distribútorov oblečenia.

Svetre v prírodných farbách

Ako na to? V troch krokoch:

  1. Zredukujte váš aktuálny šatník na minimum, približne do 50 kusov vrátane topánok. Nerátajte pyžamá, spodné prádlo, šperky, kabelky, doplnky, plavky, fitness outfit, ani odev do záhrady, či domácej dielne. Šaty, ktoré si nechávate rozdeľte rovnomerne, s miernou prevahou topov.
  2. Počas nasledujúcich troch mesiacov noste len veci, ktoré ste si nechali a úplne sa vyhýbajte návšteve obchodov s oblečením a kúpe nových šiat. Pamätajte, že šperky a doplnky nie sú v selekcii zahrnuté a môžete ich kombinovať ľubovoľne.
  3. V posledných dvoch týždňoch tohto trojmesačného obdobia si naplánujte podobnú garderóbu na ďalšie tri mesiace, veci nakúpte a celý proces minimalistického prístupu k šatám zopakujte.

 

Bledé košele, svetre a pletená kabelka na vešiaku 

 

Rýchlejšiemu počiatočnému vytriedeniu šatníka pomôže rozdelenie šiat do skupín: “Mám rád(a)”, “Možno”, “Určite nie” a “Sezónne”. Pri plánovaní na nasledujúce tri mesiace zohľadnite účel, užitočnosť, univerzálnosť a kvalitu. O topoch premýšľajte v trojiciach - tri tričká, tri pulóvre, tri košele a podobne. Dobre párovateľné sú modré džínsy, biele košele, čierne kožené bundy, hnedá obuv a farby prírodných odtieňov.

Svetre a tričká vhodné do kapsulového šatníka

3. Minimalistické šperky

Pri šperkoch je možné spomenúť minimalizmus v dvoch významoch. Ten prvý je v duchu už zmieňovaných všeobecných princípov a širšieho kontextu, teda selektívny prístup k výberu, dôraz na kvalitu a univerzálnu použiteľnosť. Druhý význam zdôrazňuje estetiku prevedenia samotných šperkov, ako použité materiály a odstránenie nepodstatných ozdôb.

Slovné spojenie “minimalistické šperky” môže na prvé počutie znieť ako oxymoron, veď minimalizmus hlása sústredenie sa na to najpodstatnejšie v živote a šperky sú obyčajne chápané ako “extra luxus”, no nie je tomu celkom tak. V minulosti i súčasnosti boli šperky symbolom hodnôt, tradícií, krásy, vzájomných vzťahov, spomienok i nadčasových myšlienok. Ba čo viac, v minimalistickom prevedení sa šperky snažia vyhnúť negatívnym asociáciám so sociálnym statusom, okázalosťou, pýchou i negatívnym vplyvom na životné prostredie a priviesť do popredia esenciu jednoduchej krásy

 

Minimalistické zlaté náušnice

4. Minimalizmus ako životný štýl

Ako už bolo naznačené, vlastniť menej vecí je skôr dôsledok zmeny postojov k životu ako primárny cieľ minimalizmu. Ako minimalista(ka) sa snažíte venovať pozornosť hlavne veciam, na ktorých vám záleží. To si vyžaduje určitú mieru sebapoznania, ale s praxou sa v tom postupne zdokonalíte.

Nepodstatné záležitosti, s nimi súvisiace myšlienkové pochody, či fyzické objekty potom prirodzene a rýchlo opustíte. Sprievodných javov, ktoré si následne môžete začať uvedomovať alebo na sebe spozorovať, môže byť celý rad:

Žena oddychuje v obývačke s výhľadom na záhradu

  • pocit nezávislosti a oslobodenia od vášne vlastniť nové veci, lepšia odolnosť voči reklamám,
  • väčšia vďačnosť za všetko, čo už máte,
  • spomalenie životného tempa a menej stresu,
  • menej starostí, znepokojenia a úzkosti,
  • častejšie ocenenie hodnoty života,
  • pocit väčšej autenticity a menej vnútorných rozporov,
  • obrnenie sa voči vplyvom sveta zbožňujúceho konzum a celebrity,
  • a v neposlednom rade, viac fyzického priestoru okolo seba.

Oblasti života, kde je možné minimalizmus prakticky uplatniť zahŕňajú financie (zbavenie sa dlhov), cvičenie (jednoduchá rutina s váhou vlastného tela), stravovanie (vylúčenie sladidiel, občasná hladovka), kariéra (dôraz na zmysel, nie kariérny rast za každú cenu) a mnoho ďalších.

5. Ako to s minimalizmom nepreháňať

Pri množstve zdrojov, rád a nápadov ako zo dňa na deň prejsť na minimalistický štýl sa tiež môže stať, že vás pohltia až priveľmi. Aby výsledok vašej snahy nebol kontraproduktívny, vyvarujte sa prílišnej posadnutosti a berte to s nadhľadom. Pamätajte, že minimalizmus nie je súťaž a neporovnávajte sa s inými, ktorí sa vydali podobnou cestou a už vôbec nie s influencermi na sociálnych sieťach.

Nemajte nerealistické očakávania a nevytyčujte si nedosiahnuteľné méty. Zapojte radšej sebareflexiu, berte veci ako prídu a nechajte ich plynúť. Nevystavujte sami seba nadmernému tlaku - minimalizmus je o tom, že sa záťaže zbavíte, nie že si ju pridáte.


29.11.2020


Ďalšie články